Tuesday, November 27

Lonjakan produk agro tempatan

Minyak pati
AROMATERAPI bukanlah satu perkara baru dalam dunia kesihatan dan kecantikan kerana ia sudah mula digunakan oleh manusia kira-kira 6,000 tahun dahulu sebagai kaedah untuk meningkatkan tahap kesihatan badan, minda dan emosi.

Amalan yang menggunakan pati ekstrak semula jadi daripada tumbuh-tumbuhan beraroma khas itu dilihat mampu untuk menyeimbangkan badan dan minda serta memberikan kesan dan dimensi baru dalam hidup manusia.

Ketika ini, pelbagai pilihan produk aromaterapi terdapat di pasaran yang mana ia tampil dengan formulasi dan ramuan tersendiri serta menawarkan khasiat tertentu bagi digunakan oleh setiap lapisan masyarakat terutama buat pengusaha spa dan orang ramai.

Koperasi Usahawan BiGDee Selangor Berhad (KUBSB) merupakan antara syarikat Bumiputera yang turut menghasilkan produk minyak aromaterapi untuk memberi pilihan kepada pengguna dalam memilih bahan berkualiti.

Produk yang menggunakan jenama BiGDee Magic Potions itu mempunyai kelainan tersendiri kerana ia dihasilkan secara bioteknologi dengan menggunakan kaedah fermentasi fungus ke atas campuran bahan semula jadi seperti buah-buahan, rempah dan herba perubatan.

Setiausaha KUBSB, Dr Mariyah Talib berkata, kaedah itu boleh dikatakan satu teknologi baru kerana lazimnya, industri minyak pati komersial menggunakan tiga kaedah untuk menghasilkan produk iaitu penyulingan stim, penggunaan pelarut dan pemerahan.

Menurutnya, mereka membangunkan kaedah berdasarkan fungus kerana ia mempunyai pelbagai bentuk dan khasiat tersendiri serta boleh menghasilkan enzim baik bergantung pada tempoh pemeraman (fermentasi) dan tujuan produk.

“Terdapat sesetengah pihak salah faham tentang kaedah yang kami gunakan kerana mereka menyangka benih fungus dicampurkan sekali. Pada hakikatnya, campuran bahan tersebut akan menghidupkan fungus dan menghasilkan minyak pati,” katanya pada InfoAgro.

Beliau berkata, kaedah ini amat unik kerana kandungan tumbuhan boleh digunakan sebelum proses pemeraman lagi sehingga ke proses akhir kerana tiada bahan beracun diaplikasikan dalam menghasilkan minyak pati Produk hasil kajian sendiri.

Untuk kaedah ini, tempoh masa pemeraman pula adalah tidak terhad cuma lebih lama bahan diperam maka produk yang dihasilkan lebih berkualiti dan keberkesanannya semakin meningkat.

“Idea untuk melaksanakan kaedah ini tercetus daripada hasil kajian kami sendiri dan bukan daripada luar negara meski pun terdapat kajian berkaitan perkara itu di Amerika Syarikat, United Kingdom dan Perancis.

“Kami mempunyai pengasas yang mempunyai pengalaman dan pengetahuan dalam pembiakan fungus berpotensi untuk farmaseutikal dan kecantikan. Apa paling menarik, segala proses pembuatan dilakukan sendiri oleh kakitangan kami,” katanya.

Buat masa ini, KUBSB sudah pun menghasilkan pelbagai jenis aromaterapi dan masih memiliki banyak lagi spesies fungus yang mampu menghasilkan pelbagai jenis nutrien seperti vitamin A, C dan kalsium.

BiGDee Magic Potions mempunyai sembilan jenis produk berasaskan aromaterapi yang dibahagikan kepada dua segmen penggunaan iaitu kecantikan dan kesejahteraan.

Ia mempunyai kandungan nutrien dan vitamin tinggi serta tidak mempunyai bahan kimia, pengawet dan pewarna tiruan. Apa paling penting, produk ini amat berbaloi dengan harga serta sesuai untuk digunakan seisi keluarga.

Antara kegunaan minyak pati ini adalah untuk membantu merawat luka, kulit gatal, strok, dan boleh dijadikan sebagai kit bantuan untuk sebarang kecemasan.

“Sehingga kini, produk jenama kami telah digunakan dan boleh didapati di 500 lokasi seluruh negara meliputi spa, farmasi dan orang perseorangan,” katanya.

KUBSB turut mengusahakan Galeri BiGDee House Of Magic Potions di Taman Royal Lily, Cameron Highlands untuk memberi peluang kepada orang ramai untuk melihat variasi jenama minyak itu secara lebih dekat.

Galeri aromaterapi dunia

Premis ini menempatkan lebih 100 jenis dalam bekas kaca pelbagai saiz di mana semuanya mengeluarkan aroma harum dan lembu. Selain itu, kepelbagaian warna dan kelembutan tekstur minyak dan serum pasti mengujakan pelancong.

Galeri ini merupakan galeri aromaterapi pertama di dunia dan ia sudah pun menerima kunjungan pelancong tempatan dan luar negara seperti Dubai, Nigeria dan Jepun.

Selain Taman Royal Lily, KUSB turut menyediakan sebuah galeri mini dan kemudahan spa di Taman Agroteknologi Mardi, Cameron Highland dikenali BiGDee Beauty Cottage (BBC).

Sebuah banglo era British yang terletak di tengah kebun teh dipilih sebagai lokasi bagi memberi pengalaman menarik kepada pengunjung. Tambah menarik, ia turut menyediakan kemudahan spa yang menawarkan terapi kesihatan dan kecantikan berkonsepkan aromaterapi.

Premis ini membentuk sebuah bahagian utama dalam Mini Agro-Forestry Village dan mula dibuka kepada pengunjung pada pertengahan September lalu. Ia dianggap satu komponen baru untuk menarik kunjungan pelancong ke Cameron Highlands dan stesen Mardi.

Mariyah yang juga Pengurus Pemasaran BBC berkata, idea untuk menempatkan kedua-dua tarikan ini datangnya daripada hasrat Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani, Datuk Seri Noh Omar yang melakukan kunjungan ke galeri mereka di Royal Lily, beberapa bulan dahulu.

Menurutnya, Noh mencadangkan supaya mewujudkan mini galeri dan spa di sana bagi melonjakkan teknologi agro tempatan ke tahap global dan menjadikan produk mereka sebagai produk agro yang menepati standard dunia.

“Saya melihat penubuhan galeri dan spa ini boleh memainkan peranan dalam memberi kefahaman kepada mereka tentang tumbuhan herba tempatan

“Untuk merasai kenikmatan aromaterapi, pengunjung perlu datang ke galeri dan spa kami untuk mencuba kerana ia akan memberikan pengalaman eksotik di samping mampu merehatkan minda dan fizikal mereka,” katanya.

Sunday, November 25

Kebaikkan penggunaan spent kompos

Kesan dan kebaikkan penggunaan kompos spent cendawan keatas tanaman timun, yield bertambah 10 kali ganda dan tiada penyakit akar. Projek plot penggunaan Spent Mushroom Compost di ladang sayur En.Zairi di Pulau Indah, Klang.
Image 1 : with the use of spent mushroom compost @ menggunakan kompos spent cendawan

Image 1 : Proven effect of spent mushroom compost on Cucumber (Cucumis sativus)
 • High resistance to pest and disease (especially root bacteria disease) 
 • Lush green vegetation 
 • Very excellence fruit high quality and zero low quality produce 
 • Strong, fast and vigorous growth 
 • 10 times more yield than conventional method
 • Retain high water content, less watering, remain strong even in drought season  

Image 2 : with the use of conventional method @ menggunakan cara biasa

Image 2 : Conventional method on Cucumber (Cucumis sativus)
 • Weak against pest and disease (prone to root disease)
 • Weak vegetation, leaf and stem are prone to fungus infection.
 • Low production of fruit
 • Intensive watering because the soil cannot retain water and fast evaporation.

Image 3 : Comparison - left side using Spent Mushroom Compost @ right side using Conventional Method

Compost in severe drought.

 • Plant still retain vigorous growth
 • Fruit production remain stable and high quality
 • Soil moisture is stable and cool at 4 to 10 degree Celsius
 Conventional method
 • Gaping spot of dying plant from diseases
 • Very low produce and low grade fruit
 • Prone to pest infestation — with Syed Zul.

Saturday, November 24

Our bimmerz club TT

Gathering di Dataran Shah Alam semalam sempena meraikan ahli baru kelab kami, Black Mentor.

Thursday, November 22

Tanda tanaman kurang nutrien

Kekurangan unsur-unsur nutrien yang mengganggu tanaman untuk berkembang secara semula jadi

Wednesday, November 21

Kaedah untuk tingkatkan hasil padi.

Sistem Intensifikasi Padi ( System of Rice Intensification, SRI ) ialah satu kaedah penanaman padi yang digunakan untuk meningkatkan hasil padi. Sistem ini telah diasaskan pada tahun 1983 oleh seorang paderi dari Perancis bernama Henri de Laulanie di Madagascar. Walau bagaimanapun, ujian penuh bagi sistem ini hanya berlaku beberapa tahun kemudian. Produktiviti hasil dari SRI masih menjadi perdebatan diantara penyokong dengan pengkritik sistem ini.

Idea penggunaan sistem ini bermula seawal tahun 1960-an apabila Father Henri de Laulanie membuat pemerhatian kepada amalan petani yang menanam hanya satu anak pokok padi berbanding amalan biasa menanam banyak anak benih di dalam satu lubang dan tidak membiarkan sawah dipenuhi air (cukup sekadar berada dalam peringkat separa tepu) ketika peringkat fasa tampang. Penanaman dilakukan dengan jarak yang luas di dalam bentuk tersusun seperti kotak. Pada ketika itu, penanaman padi secara mengubah dilakukan oleh petani secara manual.

Pada tahun 1983, kaedah menanam secara mengubah menggunakan anak benih yang berusia kurang dari 15 hari didapati menunjukkan hasil yang sangat baik. Ketika harga baja melonjak naik pada ketika itu, penggunaan baja organik sangat meluas tetapi dapat memberikan hasil yang lebih baik berbanding dengan penggunaan baja kimia. Konsep dan amalan SRI terus menerus dievolusikan bagi penggunaan di dalam penanaman padi tanpa sistem pengairan (tanaman padi yang bergantung kepada hujan) dan pada ketika itu kaedah menanam secara mengubah amat popular berbanding tabur terus.

Prinsip yang perlu di dalam penggunaan sistem SRI bagi menjamin hasil yang berkesan:
 • sawah perlu dibiarkan lembab bukannya dalam keadaan tepu air bagi meminimumkan keadaan anaerobik, supaya dapat meningkatkan dan memperbaiki pertumbuhan akar serta menyokong pembiakan dan diversiti organisma tanah yang aerobik;
 • pokok padi perlu mempunyai jarak yang optimum di antara satu sama lain bagi membantu pertumbuhan akar bagi penyerapan nutrien dengan lebih berkesan dan kanopi supaya semua daun dapat menjalankan proses fotosintesis dengan lebih aktif; dan
 • anak padi perlu dipindahkan segera dalam keadaan muda, kurang daripada 15 hari bagi mengelakkan kesan trauma pada akar dan "kejutan" akibat pemindahan.

Prinsip ini sekaligus mengubah amalan konvensional di dalam pengurusan pokok, tanah, air dan nutrien. Perubahan ini dapat meningkatkan fenotaip yang lebih produktif bagi sebarang genotaip padi, dengan sesetengah varieti memberi respon yang lebih baik dari yang lain apabila kaedah SRI digunakan. Sistem ini dapat meningkatkan hasil padi, mengurangkan keperluan benih dan mengurangkan keperluan air 25 hingga 50 peratus. Baja kimia dan racun kimia boleh digunakan, tetapi hasil terbaik diperolehi tanpa menggunakan input kimia yang dibeli.

SRI di Malaysia
Pada tahun 2008, Prof. Dr. Norman Uphoff telah menjemput kumpulan profesional untuk berbincang mengenai SRI bersama-sama dengan Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani, MARDI, Universiti Kebangsaan Malaysia dan pihak-pihak yang berminat bagi membawa momentum kepada sektor industri padi. Daripada perbincangan itu, Dr. Anizan Isahak (UKM) mengambil inisiatif menubuhkan kumpulan penyelidik dari UKM yang dinamakan "SRI-PADI" bagi membuat penyelidikan mengenai padi SRI.

Sejak 2009, banyak percubaan SRI telah dijalankan. Percubaan SRI pertama dijalankan oleh Dr. Anizan di Selangor dekat Beranang menunjukkan hasil padi yang membanggakan kira-kira 7 dan 5 tan/ha bagi varieti padi MR219 dan UKMR2 manakala percubaan di Tanjung Karang cuma memberi hasil sekitar 4 tan/ha bagi kedua-dua varieti. Padi SRI turut ditanam di kawasan Tunjong, Kelantan dimana Pak Aep menjalankan inisiatif menanam padi SRI secara organik.

Pada tahun 2010, Puan Noorazimah Taharim memulakan usaha mengembangkan tanaman padi SRI di Sungai Leman berdekatan dengan Sekinchan. Persidangan Kebangsaan Pertama Padi SRI telah diadakan pada 5 dan 6 Julai 2011 di Putrajaya.

Kritikan
Terdapat beberapa kritikan diberikan pada SRI. Di kala penyokong SRI melaporkan banyak kelebihan sistem ini kerana peningkatan hasil, kerintangan kepada penyakit dan perosak, kerintangan terhadap tekanan abiotik seperti kemarau dan ribut, penambahan output (dalam kg), mengurangkan pencemaran tanah dan sumber air, kritik memfokuskan kepada hasil yang dikatakan meningkat tinggi kerana "tiada rekod yang disimpan dengan baik dan pemikiran tidak saintifik". Sesetengah kritikan juga menyatakan bahawa Madagascar dikatakan mempunyai tanah yang unik dan sesuai bagi penggunaan sistem ini tetapi disanggah oleh penyokong sistem ini.

Pengkritik turut menyatakan kekurangan keterangan di dalam kaedah yang digunakan semasa percubaan sistem ini dan kurangnya penerbitan artikel serta kajian ilmiah. Setelah beberapa kritikan muncul, saintis mula menerbitkan pelbagai bahan kajian berkenaan SRI dan mula menjalankan percubaan SRI secara lebih meluas. -wikipedia

Producing organic fertilizer

A fermented food is made by subjecting agricultural, marine, and livestock ingredients to a microbial reaction, thus completing the fermentation process. Examples of fermented foods would be soybean paste, soy sauce, fermented soybean, bru waste (alcohol) etc., and these products must be in a highly nutritious state, with a good flavour, and in a hygienic condition before the fermentation process is commenced. The basic production process involves either boiling or steaming an ingredient in order to destroy the cellular tissue, and then ensuring that the ingredient receives an even contact with oxygen. After adding enzymes, such as are contained in malted rice, the ingredient is subjected to adequate contact with oxygen and thus matures by a process of aerobic fermentation. Absolutely no hazardous odours are produced. The use of this fermented food process enables sludge to be treated by the boil and dry sytem and processed into a high quality organic fertilizer. During this maturing process, no strong or polluting smells are emitted.
Traditional composting processUnder natural conditions, fermentation is a two-part process, commencing with primary fermentation, which breaks down the cellular tissue in uncooked food by an anaerobic process, and secondary fermentation, which is a transition from anaerobic to aerobic decomposition, during which the organic matter is fully broken down by healthy aerobic bacteria. If it is possible to carry through the processes of primary and secondary fermentation in a short time, then a mature product can be obtained with a substantial saving of time, while at the same time avoiding the generation of strong smells.

Usual composting process

The practical way to achieve this is by using the boil and dry compost system. When treating sludge with a water content of 80% by this system, the water content can be adjusted down to an even 40%. Subsequently, the secondary process of fermentation can be immediately commenced without causing any strong smells.  Additionally, and most importantly, the time   needed for fermentation is dramatically reduced from 60 to 70 days down to a period of 7 to 10 days.

Boil and dry compost system
Using the boil and dry process, the decomposition of cellular tissue takes place at temperatures higher than 100 deg. C. Consequently, the dried product is in a sterile state and can therefore ferment and mature through the aerobic process of reaction with airborne bacteria. Of course, it is also possible to use yeasts, fermented soybean fungus, wine yeast fungus or other fermentation bacteria freely. It is also possible to use bacteria from the soil on the land to which the dried product will be applied as fertilizer, in this way ensuring that no adverse reaction will be set up in the plant ecology system through a mismatching of the soil bacteria and the bacteria contained in the fertilizer. In this way you will be assured of a good harvest!

Comparison between traditional fermentation and modern boil and dry system

Tuesday, November 20

Perkasa agropelancongan negara

Cameron
APABILA disebut melancong, sudah pasti kebanyakan individu akan memikirkan lokasi percutian mendamaikan seperti pulau, gunung, tasik dan pantai.

Lazimnya, aktiviti yang dilakukan pula berlandaskan tarikan tempat dikunjungi seperti mendaki, mandi-manda, menyelam, memancing dan sebagainya.

Namun tahukah anda, ketika ini terdapat satu lagi trend pelancongan yang kian mendapat sambutan terutama dalam kalangan pelancong dalam dan luar negara iaitu agropelancongan.

Mengikut definisi, agropelancongan atau juga dikenali agrotourism merupakan kegiatan perniagaan tambahan yang berkaitan dengan aktiviti pendidikan, hiburan dan operasi pengeluaran yang menarik kunjungan ke pusat pertanian, ladang atau kebun.

Institut Penyelidikan dan Kemajuan Pertanian Malaysia (Mardi) adalah antara agensi yang turut membantu Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani dalam membangunkan agro pelancongan negara.

Pengarah Pusat Pengurusan Stesen Ibu Pejabat Mardi, Ab Ghani Mohammed berkata, agropelancongan bukanlah sesuatu benda yang baru kerana amalan melawat dusun, ladang pertanian dan penternakan sambil berekreasi serta berhibur sudah lama wujud di negara ini.

Menurutnya, situasi itu boleh dilihat berlaku ketika musim buah dan menuai di mana pelbagai acara festival dianjurkan bagi tujuan berhibur dan mendidik masyarakat.

“Pada masa ini, aktiviti tersebut kembali dipopularkan dan diadakan secara tersusun. Apa yang membezakannya adalah ia kini lebih bersifat komersial dan mampu menjana pendapatan buat pemilik ladang pertanian dan ternakan,” katanya kepada InfoAgro.

Beliau berkata, agropelancongan kini sedang berkembang pesat dan ia merupakan pilihan sesuai dengan gaya hidup masyarakat kota yang lebih suka menjalankan aktiviti riadah bersifat alam semula jadi di luar kota.

“Bidang ini mempunyai potensi untuk diterokai kerana segala aspek yang terdapat dalam bidang pertanian dan ternakan boleh dikomersialkan sebagai produk bagi menarik kunjungan pelancong.

“Sebagai contoh, aktiviti sembelih haiwan korban bukanlah satu perkara luar biasa bagi masyarakat tempatan namun ia mungkin berpotensi menarik perhatian warga asing,” katanya.

Tiada standard operasi

Ab Ghani berkata, Mardi sendiri turut melibatkan diri dalam sub sektor itu melalui kewujudan Taman Agroteknologi yang terletak di tiga lokasi iaitu Cameron Highlands, Langkawi dan Kuantan, Pahang.

Pada asalnya, lokasi tersebut merupakan stesen penyelidikan bagi Mardi namun ia dibuka kepada pelancong memandangkan potensinya dalam menjadi tarikan buat pelancong.

“Kami menjadikan tiga lokasi ini sebagai lokasi pertanian berasaskan teknologi di mana Cameron Highlands lebih bertumpu kepada tanaman tanah tinggi, Langkawi (tanaman buah tropika) dan Kuantan (tanaman kelapa).

“Cameron Highlands menerima kunjungan paling ramai iaitu kira-kira 800,000 pelancong setiap tahun,” katanya.

Beliau berkata, perkembangan industri agropelancongan itu merupakan sesuatu perkara positif namun perlu diperkasakan kerana industri itu masih tidak mempunyai hala tuju yang jelas.

Buat masa ini, tiada standard operasi ditetapkan oleh kementerian sekali gus menyaksikan tiada keseragaman daripada segala aspek dalam industri agropelancongan ini.

“Kita mesti mempunyai ketetapan sama bagi memudahkan pengawalan sekali gus memastikan ia dapat memberikan produk dan perkhidmatan berkualiti buat pelancong ,” katanya.

Ab Ghani menggariskan tiga faktor penting bagi memastikan sektor agropelancongan lebih berdaya saing iaitu produk, infrastruktur dan komponen melibatkan pengurusan.

Agrotour platform khusus

Menurutnya, setiap pengendali agropelancongan mesti menampilkan produk pelancongan lebih kompetitif dengan pasaran dan mempunyai nilai kualiti tinggi.

“Aspek infrastruktur juga memainkan peranan dalam perkara ini di mana mereka yang terlibat perlu menyediakan kemudahan lengkap buat pelancong yang berkunjung ke lokasi mereka.

“Ketika ini, komponen lain seperti pengurusan pelancongan dan promosi juga dilihat masih perlu dipertingkatkan bagi memastikan industri ini lebih berkembang,” katanya.

Atas dasar tersebut, Mardi mengambil langkah mengadakan Seminar Kebangsaan Agropelancongan 2012 atau Agrotour iaitu platform pertama yang khusus membincangkan agro pelancongan secara mendalam.

Seminar ini adalah sebahagian daripada program Pameran Pertanian, Hortikultur dan Agro Pelancongan Antarabangsa (Maha 2012) yang akan bermula pada 23 November ini.

Ia dijangka menghimpunkan penggubal dasar, pegawai kerajaan, pengusaha premis pelancongan, pengusaha perkhidmatan pelancongan, persatuan pelancongan, pensyarah dan pelajar institusi pengajian tinggi.

Kertas dasar, pengurusan dan pengalaman mengendalikan aktiviti agropelancongan akan dibentangkan. Selain itu, satu persatuan yang menggabungkan semua pihak dalam industri ini akan dilancarkan bagi meningkatkan jaringan kerjasama penggiat agropelancongan.

Acara ini dianjurkan Mardi bersama Jabatan Pelancongan Malaysia (Tourism Malaysia), Jabatan Pertanian, Lembaga Kemajuan Pertanian Muda (Mada), Jabatan Perikanan dan Perbadanan Putrajaya. Ia bakal berlangsung pada 1 Disember ini bertempat di Hotel Palm Garden, Putrajaya. Untuk maklumat lanjut, anda boleh pergi ke laman sesawang http://agrotour.mardi.gov. my/brochure.html.

Saturday, November 17

Livestock Farming - week 9

Pemakanan Haiwan Ternakan, kepentingan pemakanan haiwan adalah untuk aspek-aspek berikut :-

1. Mengekalkan kesihatan 
 • memerlukan semua kelas pemakanan dalam kadar dan kuatiti yang betul
 • sistem petahanan tubuh dan fungsi badan stabil atau sempurna
 • membentuk sistem imun tubuh untuk bertindak terhadap serangan patogen dan parasit
2. Memenuhi keperluan pertumbuhan
 • pertambahan saiz tubuh melibatkan pertambahan bahan interselular, lapisan baru pada kulit  dan pengembangan sel
 • proses pertumbuhan memerlukan karbohidrat, protein, kalsium, kuprum, zink dan vitamin
3. Memenuhi keperluan pengeluaran dan pembiakan
 • pengeluaran dipengaruhi oleh pemakanan yang diambil oleh ternakan
 • pengeluaran susu memerlukan karbohidrat, protein, kalsium dan fosforus dalam kuantiti yang lebih daripada biasa
 • faktor makanan yang berkait dengan pembiakan adalah aras tenaga, kandungan protein, mineral dan vitamin
 • aras tenaga tinggi mempercepatkan umur kematangan seks dan meniggikan kadar kebuntingan

Photo arkib blog Jutawanternak - Ladang Cosmopal Marang, Terengganu
Jenis dan Fungsi Nutrien

Karbohidrat
 • diperlukan untuk memberi tenaga dalam menjalankan aktiviti fizikal dan fungsi badan
 • sumber - gula, molases dan kanji
 • kekurangan akan menyebabkan tumbesaran terencat dan berat badan berkurangan
Lemak
 • sebagai sumbet tenaga, sumber makanan simpanan, pembentukan tisu dibawah kulit, sebagai peneat haba dan pelarut vitamin
 • sumber - minyak dan daging hancur
 • kekurangan akanmenyebabkan ternakan lesu dan kurus
Protein
 • untuk pembinaaan otot, pemulihan tisu, tumbesaran badan dan pengeluaran susu, pembekal tenaga dan pembentuk enzim
 • sumber - kacang oya, kacang tanah, daginng hancur dan ikan
 • kekurangan akan menyebabkan kurus, lemah, peka kepada aflatoksin, terencat tumbesaran dan kecekapan penukaran makanan menurun
Mineral
 • untuk menjalankan fungsi badan dengan sempurna
 • untuk keperluan tisu badan, bendalir badan , tulang dan gigi
 • jumlah mineral yang diperlukan bergantung kepada jenis ternakan dan penternakan
Vitamin
 • untuk mengatur proses badan bagi menjamin tumbesaran, pengeluaran, pembiakan dan kesihatan
Air
 • berfunsi sebagai pelarut dan pengangkut bahan-bahan keseluruh anggota badan
 • air yang diambil bergantung kepada suhu dan kelembapan udara persekitaran
 • kekurangan iar akan menyebabkan peniugkatan suhu badan, gangguan metabolisme tubuh, merencatkan tumbesaran dan penurunan pengeluaran 
Adiktif
 • Bahan bukan nutrien yang ditambahkan ke dalam formulasi makanan ternakan
 • contoh i.e antibiotik, vitamin, hormon dan mineral

Sistem Pencernaan 

Ruminan

Organ
Fungsi
Rumen
·         Simpan makanan
·         Menukar selulos kepada protein dan vitamin melalui proses fermentasi
Retikulum
·         Menyimpan air
·         Melakukan regurgitasi
·         Memisahkan bahan makanan kasar supaya tidak memasuki omasum
Omasum
·         Menyimpan makanan yang telah dikunyah
·         Memisahkan bahan makanan kasar supaya tidak memasuki abomasum
Abomasum
·         Melakukan proses pencernaan sebenar
·         Mengeluarkan asid hidroklorik, pepsin dan rennin
·         Asid hidroklorik untuk membunuh bakteria dan protozoa
·         Hidrolisis protein

Bukan ruminan

Organ
Fungsi
Paruh
·      memecah makanan / mematuk makanan
·      merembes air liur
Esofagus
·      menyalur makanan ke tembolok
Tembolok
·      menyimpan makanan untuk sementara
Proventrikulus
·      merembeskan enzim
Hempedal
·      mengisar makanan
·      merembes enzim pencernaan
·      menyerap nutrien
·      menyerap air
Pankreas
·         merembes enzim penghadaman
Hati
·         menyerap bahan toksik
·         merembes hempedu
Pundi hempedu
·         menyimpan cecair hempedu
Usus
·         pencernaan makanan
·         serap zat makanan
Sekum
·      penapaian selulosa
·      menyerap air
Kloaka
·         mengeluarkan tinja


Perbandingan sistem pencernaan haiwan ruminan dengan bukan ruminan

Sistem pencernaan ruminan
Sistem pencernaan bukan ruminan
Dapat mensintesis vitamin B kompleks dan K dengan bantuan mikrob
Vitamin B Kompleks dan K perlu diperolehi daripada makanan tambahan
Perut mempunyai empat bahagian iaitu rumen, retikulum, omasum dan abomasum
Perut mempunyai satu bahagian
Dapat melakukan ( regurgitasi) pemuntahan semula makanan untuk dikunyah lumat
Tidak dapat melakukan regurgitasi
Proses pencernaan sebenar berlaku di abomasum
Proses pencernaan sebenar berlaku di dalam usus.

Bahan Makanan Ternakan


Foraj
Tumbuhan hijau menjadi bahan makanan untuk ternakan ruminan. Mengandungi fiber yang tinggi tetapi rendah kandungan nutrien. Terdiri daripada rumput ternak, kekacang, tumbuhan renik dan rumpai
 • Kekacang mengandungi protein dan mineral yang lebih tinggi berbanding rumput ternak kerana keupayaannya mengikat nitrogen daripada udara. Contoh kekacang ialah Centro, Stylo, Petai Belalng, Desmo dan Calapo
 • Rumput Ternak adalah sumber makanan yang paling murah. Ianya terbahagi kepada jenis kelompok (Guinea, Napier dan Setaria) dan jenis menjalar (African Star, Digitaria, Para dan Signal)
Foraj boleh dimakan oleh ternakan secara fodder (rumput dipotong dan diangkut) dan secara pastura (rumput yang diragut)

Foder
 • rumput atau tumbuhan bermutu tinggi yang ditanam untuk dipotong dan diangkut
 • diberi dalam bentuk segar atau awetan
 •  foder awetan seperti rumput kering dan silaj
Pastura
 • rumput bermutu tinggi yang ditanam untuk diragut
 • amalan ragutan secara sistem pusingan atau sistem ragutan jalur
Konsentrat / Pati
 • makanan yang mengandungi fiber yang rendah tetapi tinggi nutriennya
 • di dapati daripada bijiran, sisa makanan dan bahn tambahan makanan. Boleh didapati dari kelapa sawit, padi, koko, nanas dan sebagainya
Perbandingan foraj dan konsentrat

Perkara
Foraj
Konsentrat
Kandungan serat (fibre)
Tinggi
Rendah
Nutrien
-  Hanya sebahagian
-  Boleh ditambah aditif
   makanan
Lengkap
Penyimpanan & Pengendalian
-  Perlu ruang yang besar dan   
   luas
-  Silaj mudah rosak akibat
   bakteria
-Mudah disimpan dan diberi kepada ternakan.
-Konsentrat yang tinggi lemak mudah diserang kulat
Kos
Murah
Mahal
Bentuk pemberian
Segar atau awetan
Until,wafer,kiub dan pellet dsb
Ketersediaan
Mudah diperolehi
Bergantung kepada bekalan dan permintaan
Sumber
Semulajadi dan ditanam seperti rumput,kekacang dan tumbuhan renek
Sisa tumbuhan,haiwan dan industri yang diproses

Napier atau lebih dikenali sebagai rumput gajah

Rumput Baik Pilih
 • Merupakan rumput pastura yang mempunyai ciri-ciri yang baik seperti pengeluaran hasil yang tinggi,  nilai nutrien yang tinggi, ketahan yang tinggi, kecernaan yang baik dan lain-lain
 • Pengeluaran hasil yang tinggi (spt Napier dan Guinea)
 • Digemari ternakan (mempunyai daun lembut, segar, berperisa dan mudah hadam)
 • Nilai nutrien yang tnggi (membekalkan tenaga untuk proses metabolisme yang tinggi
 • Jenis saka (jangka hayat yang panjang, dapat ukrangkan kos penanaman semula)
 • Ketahanan yang tinggi (tahan suhu, tahan dipijak, tahan ragutan melampau, tahan serangga perosak)
 • Kecernaan yang baik (kandungan air tinggi dan tisu lembut)
 • Cepat bertindak balas terhadap nitrogen (pertumbuhan yang cepat bila diberi baja nitrogen)
 • Kadar daun kepada batang tinggi (mudah diragut, kadar nutrien tinggi)
Catuan Makanan Ternakan
 • Merupakan pemberian makanan yang mengandungi semua kelas makanan mengikut keperluan dan kuantiti yang betul
 • Makanan tambahan diperlukan pada peringkat betina sedang bunting, sedang menyusukan dan anak baru bercerai susu.
 • Nisbah penukaran makanan (NPM) ialah unit pengeluaran (contohnya pertambahan berat badan) yang diperolehi daripada satu unit pengambilan makanan. NPM dipengaruhi oleh baka dan kualiti makanan yang diberi. 
 • Tujuan mengira NPM adalah untuk mengetahui taraf ekomonik sesautu ternakan. Contoh jika NPM = 2.25 : bermakna 2.25 unit berat makanan dapat ditukar kepada 1 unit berat badan,  Semakin rendah nilai NPM, semakin cekap penukaran makanan.
 • Formula NPM = Jumlah Makanan di makan (dibahagikan dengan) Jumlah Pertambahan Berat Badan

Merumus Campuran Makanan Konsentrat

Kaedah Silang - Suatu kaedah yang mudah bagi merumus sesuatu campuran makanan ialah kaedah silang (Pearson Square Method). Bagi tujuan ini suatu contoh pengiraan bagi mendapatkan suatu campuran yang sesuai sebagai makanan lembu tenusu adalah seperti berikut: Keperluan nutrien bagi lembu tenusu yang berpengeluaran melebihi 10 liter sehari adalah sebagaimana berikut;

  Protein = 15% , Tenaga = 10.6 MJ/Kg ,  Kalsium = 0.6% ,  Fosforus = 0.4%
Kebaikan penggunaan kaedah silang ialah, ianya mudah dan pantas dijalankan tetapi kelemahannya ialah hanya satu nutrien sahaja yang dapat diimbangkan serta imbangan dapat dibuat menggunakan dua bahan makanan sahaja. Tetapi bagi nutrien makanan ruminan, iaitu protin, tenaga dan galian; Tenaga diketepikan dahulu untuk tujuan ini dan dikirakan kandungannya setelah didapati formulasi tersebut. Kalsium, Fosforus dan lain-lain boleh diperolehi dengan mudah kandungannya dengan menetapkan 1.0% Tricalcium phosphate (TCP), 1.0% garam, 0.50% kapur dan 0.50% campuran garam mikro (rujuk Jadual Langkah Pertama)  

Hanya protin akan diimbangkan dengan menggunakan kaedah silang ini. Kaedah ini jika perlu digunakan lebih daripada dua bahan untuk diimbang, ia dimulakan sepertimana berikut;
 • Bahan yang akan digunakan perlulah ditentukan dan diketahui kandungan nutriennya, sekurang-kurangnya kandungan protin, tenaga (ME) dan beberapa galian (Kalsium dan Fosforus).
 • Pilih bahan-bahan yang termurah dan boleh diperolehi serta boleh membekalkan nutrien-nutrien seperti di atas. Yang mana terdapat sekurang-kurangnya satu bahan yang tinggi kandungan protein, satu tenaga dan galian.
 • Bahan-bahan yang akan digunakan di dalam contoh ini adalah dedak isirong sawit (PKC), dedak
  soya, urea, dedak padi, TCP, garam, kapur dan galian mikro. 
 • Sediakan jadual (Langkah Pertama) seperti berikut, dengan menetapkan nisbah beberapa bahan dengan kadar munasabah atau lazim digunakan atau yang selamat dan tinggalkan hanya dua bahan yang satu mengandungi protin yang rendah dan satu lagi bahan mengandungi protin tinggi untuk diimbangkan proteinnya.

Langkah Pertama
Jadualkan formulasi campuran kosenterat lembu tenusu yang pengeluaran susunya 10 Litter Sehari 

No Bahan Dalam Campuran
%
Kandungan Protin
%
Jumlah Protin Diperolehi
%
1 Dedak Soya 80 40 32
2 Urea 10 240 24
3 Dedak Padi 20 12 24
4 TCP 10 -
5 Garam 10 -
6 Kapur 05 -
7 Galian Mikro 05 -
8 PKC  } 68 ?  } 7
9 Sagu Kering ?
JUMLAH 100
15

Langkah Kedua
Kaedah Silang diguna untuk mengira peratusan PKC dan Sagu dalam campuran kosenterat. Jumlah Protin dari PKC dan sagu (68 kg) yang diperlukan untuk memperolehi 15% bersama-sama bahan-bahan lain ialah 7.0%. Peratus protin dalam campuran "PKC dan Sagu" (68%) ialah;

      7 x100  = 10.29%  
         68
 

Langkah ketiga 
Formula lengkap bagi campuran kosenterat lembu tenusu diperolehi :
No Bahan Dalam Campuran
%
Kandungan Protin
%
Jumlah Protin Diperolehi
%
1 Dedak Soya 80 40 32
2 Urea 10 240 24
3 Dedak Padi 20 12 24
4 TCP 10 -
5 Garam 10 -
6 Kapur 05 -
7 Galian Mikro 05 -
8 PKC 43.5 15 6.525
9 Sagu Kering 24.5 2 0.49
JUMLAH    PROTIN15.25
(sumber-http://dvssel.gov.my)

Strategic Role Of HRM class

Saturday, November 10

Biotechnology Part 2

Production of compost fertilizer. Compost is generally recommended as an additive to soil, or other matrices such as coir and peat, as a tilth improver, supplying humus and nutrients. It provides a rich growing medium, or a porous, absorbent material that holds moisture and soluble minerals, providing the support and nutrients in which plants can flourish, although it is rarely used alone, being primarily mixed with soil, sand, grit, bark chips, vermiculite, perlite, or clay granules to produce loam.

Compost can be tilled directly into the soil or growing medium to boost the level of organic matter and the overall fertility of the soil. Compost that is ready to be used as an additive is dark brown or even black with an earthy smell.Generally, direct seeding into a compost is not recommended due to the speed with which it may dry and the possible presence of phytotoxins that may inhibit germination and the possible tie up of nitrogen by incompletely decomposed lignin. It is very common to see blends of 20–30% compost used for transplanting seedlings at cotyledon stage or later. 

Composting can destroy pathogens or unwanted seeds. Unwanted living plants (or weeds) can be discouraged by covering with mulch/compost. The "microbial pesticides" in compost may include thermophiles and mesophiles, however certain composting detritivores such as black soldier fly larvae and redworms, also reduce many pathogens. Thermophilic (high-temperature) composting is well known to destroy many seeds and nearly all types of pathogens (exceptions may include prions). The sanitizing qualities of (thermophilic) composting are desirable where there is a high likelihood of pathogens, such as with manure. Applications include humanure composting or the deep litter technique.

Sample of Compost Fertilizer

Factors that affect composting 
 • Water (moisture content) 
 • Temperature 
 • Ventilation (oxygen availability) 
 • Nutrition (carbon:nitrogen ratio) 
Although decay of organic materials under normal environmental conditions is sometimes slow, most organics ultimately break down to humus that helps to build topsoil. In much the same way that livestock producers improve animal growth rates by creating a favorable environment (adequate food, water, and shelter), organic decompostion rates also can be accelerated by providing favorable conditions for bacterial growth and reproduction. The process of accelerating biological decomposition by controling moisture content, temperature, oxygen, and carbon to nitrogen ratios (C:N) is called composting. 
 • Water (moisture content) 
Many factors affect the composting process, but moisture content often is the most crucial. Wastes that are too dry (less than 40 percent moisture content) decay slowly because they lack sufficient water for survival of bacteria. At moisture levels above 60 percent, small pore spaces that allow oxygen to move into the compost become filled with water. 

Lacking sufficient oxygen for rapid growth, aerobic microorganisms that produce relatively little odor are soon replaced by anaerobic organisms that produce highly odorous organic acids and hydrogen sulfide. For optimum performance, maintain moisture content between 40 and 60 percent. The compost should be moist but not soggy. If moisture can be squeezed from a handful of compost material, it probably needs to be mixed with drier material. To prevent excess moisture and the problems it can cause, on-farm animal mortality composting facilities in Iowa often have a roof to prevent absorbtion of excess moisture during seasons when frequent rainfall occurs. 
 • Temperature 
Heat is an important byproduct of bacterial activity. Internal temperatures within properly sized composting operations often reach 120–150 degrees F. This temperature range stimulates rapid growth of thermophilic (heat-loving) bacteria that promote decay. 

As an added benefit, exposure to high temperatures helps to kill disease-causing microorganisms (pathogens), thereby helping to reduce the risks of disease transmission from infected materials. Recognizing this, the USEPA lists composting as an accepted method for treating municipal sewage sludge to reduce pathogens. 

Similarly, researchers in the poultry industry report that, if done properly, two-stage composting of poultry carcasses inactivates pathogenic viruses that cause avian influenza, avian adenovirus, Newcastle disease, and infectious bursal disease. Similar poultry studies indicate that composting also can destroy several types of Salmonella, Listeria monocytogenes, Pasteurella multocida, and Aspergillus fumigatus. 

Fewer studies have focused specifically on swine pathogens, but the limited results have been encouraging. Peak composting temperatures of 140 - 158 degrees F achieved during swine carcass composting trials in North Carolina were sufficient to destroy several types of swine pathogens. Eleven of 15 samples retrieved from composting swine after 177 days had negative test results for Salmonella. In the same study, pseudorabies virus placed in scintillation vials was inactivated after 29 days inside the compost bin, and Erysipelas rhusiopathieae in culture tubes were not viable after 245 days. Other studies indicate that viable S. cholerasuis were not detected in the carcases of experimentally infected pigs after seven days of composting, and Actinobacillus pleuropnumoniae did not survive 35 days after infected swine were composted. 
 • Ventilation (oxygen availability)
Although organic decay readily occurs under anaerobic (no oxygen present) conditions, the term "composting" typically refers to aerobic (oxygen-using) decay processes. In most cases, aerobic microbial activity is considered more desirable than anaerobic decay because the by-products of aerobic processes (water, carbon dioxide, and heat) are not offensive and produce a heat-treated product that is low in viable pathogens or weed seeds. Anaerobic decomposition, by contrast, produces little heat and generates highly odorous products such as hydrogen sulfide and organic acids. 

To keep a composting process sufficiently aerobic, oxygen concentrations of at least 5 percent within the compost pile are typically recommended. Since highly active aerobic microorganisms use oxygen rapidly, however, maintaining aerobic conditions throughout a compost pile, particularly at the core, requires constant monitoring, and fan-powered aeration or frequent mechanical turning. While some industrial composting operations attempt to maintain continuous aerobic conditions, farm and small community composting operations rarely take such expensive measures. Instead, small system operators focus on keeping the outer layers of the compost pile aerobic through passive ventilation. This is done by adding coarse-textured materials, like the wood chip mixture shown here, to their compost feedstocks to maintain a porous compost structure that allows oxygen to diffuse into the outer layers of the pile. 
 • Nutrition (carbon:nitrogen ratio) 
Like all living things, the bacteria and fungi that decompose organic materials need carbon and nitrogen to grow and reproduce. Bacteria grow quickly, and break down organics most rapidly when their food source contains about 25 times as much carbon as nitrogen. Decomposition will occur, although more slowly, when carbon-to-nitrogen (C:N) ratios are as low as 10:1, or as high as 50:1. 

Because carbon and nitrogen analyses are expensive, farmers and operators of small municipal or industrial composting operations learn to look for the symtoms of inadequate C:N ratios rather than relying on frequent testing of compost feedstocks. If C:N ratios are low (less than 15:1), excess nitrogen in the mixture will be released as ammonia. If ammonia odors become a problem, compost operators counteract this by adding a high-carbon material, such as sawdust, to raise the C:N ratio of the mixture and reduce ammonia production.  

If C:N ratios are high (greater than 50:1), this too, causes slow decay. But since reduced decay rates also can be caused by high or low moisture content, low oxygen concentrations, or by low C:N ratios, diagnosis of high C:N conditions must be made in the context of these other possible causes. If moisture content appears adequate, the frequency and strength of ammonia emissions are not unusual, and more frequent turning of the compost does not improve the rate of decay, then high C:N may be the cause of slow decay. If incremental additional of nitrogen in the form of manure or additional animal carcasses appears to improve the rate of decomposition, this further confirms a high C:N condition and points to a need to adjust the future proportion of compost feedstocks to avoid this problem.